Израелска салата с домати, краставици, чушки и лук
Шопска салата на ситно с добавка от лимонов сок и мента.
Оказва се, че израелската салата е доста сходна с шопската. Съставките са почти еднакви, магданозът може да се замени с кориандър и се добавя мента и лимонов сок. Другата разлика е в начина на нарязване на зеленчуците. В източните варианти всичко е на малки кубчета и много на ситно, ето защо е добре да си вземете доста твърди домати и по-млада краставица.
Необходими продукти:
- 1 червена чушка
- 1 жълта чушка
- 1 краставица
- 1/2 глава червен лук (или 1 малка глава червен лук)
- 3-4 домата (зависи от размера)
- 8 листа мента
- листата на 1/2 връзка магданоз (или кориандър)
- 1 лимон
- 3 с.л. зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте много добре зеленчуците, защото не се белят - така цветовете на салата са по-ярки и ястието е по-красиво. Измийте също и листата на пресните подправки, както и лимона. Ако имате БИО лимон, ще можете да използвате и кората, за да придадете автентичност на салатата.
2. Чушките почистете от семки и жили, нарежете на надлъжни четвъртини и всяка от тях на тънки дълги лентички. После нарежете лентите на малки кубчета и изсипете в салатиера.
3. Краставицата също нарежете на малки кубчета като за таратор. Доматите превърнете в същите формички. Изсипете при чушките.
4. Наситнете лука, менатата и магданоза. Изсипете в купата, овкусете със сол и пипер и разбъркайте.
5. Изстискайте сока на 1/2 лимон, рендосайте от жълтата част на кората, ако е ядлива, и покапете отгоре със зехтин. Разбъркайте повторно, опитайте, добавете още подправки, лимонов сок или зехтин и поднесете.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ