Зимна супа с телешко, наденички и кисели краставички
Солянка с телешко и колбас, нарична още Ходж-подж.
Необходими продукти:
- 700 г телешки ребра с месце по тях
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 литра вода
- 350 г кисели краставички
- 3 с.л. олио
- 1 с.л. доматен концентрат
- 150 мл сок от буркана с кисели краставички
- 1 с.л. захар
- 200 мл вода
- 1 с.л. каперси
- 60 г черни маслини без костилка (може и повече по желание)
- сол и черен пипер на вкус
- 250 г бекон (или пилешко роле или микс от няколко типа колбас)
- 1 наденичка
- магданоз и резени лимон за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Ребрата сложете на дъното на тенджера заедно с една цяла глава лук и един цял морков. Залейте с 2 литра вода, кипнете и отпенете хубаво. Намалете огъня на слаб към умерен, захлупете с капак и гответе 1 час.
2. През това време направете запръжката. Наситнете глава лук и киселите краставички, а другия морков нарежете на кръгчета и после на лентички. Сгорещете олиото в тиган, гответе първо само лука, след това добавете и моркова, а няколко минути по-късно и краставичките. След още няколко минути добавете доматения концентрат, бъркайте около минута, залейте със сока от краставичките и добавете захарта. Разбъркайте докато се разтвори, налейте 200 мл вода и захлупете под капак да се готви на слаб към умерен огън за 30 минути.
3. През това време нарежете бекона и/или другите колбаси на лентички. Наденицата нарежете на кръгчета или полумесеци (зависи от вида), като парчетата трябва да са с размера на малка хапка.
4. Извадете от тенджерата моркова, лука и телешкото и на тяхно място изсипете съдържанието на тигана. Кипнете. Месото охладете и накъсайте на парченца. Кокалите вече не ви трябват.
5. Изсипете в теджерата телешките мръвки, наденицата и колбасите, добавете маслините и каперсите, опитайте и овкусете със сол и черен пипер. Варете 5-6 минути.
6. Поднесет супата с резени лимон и листенца пресен магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ