Регистрация

Зелеви сарми с кайма в доматен сос

Зелеви сарми с кайма в доматен сос
Средно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 1670

Сарми с месо и прясно зеле, сготвени в зеленчуков сос с домати.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 зелка
  • 2 глави лук
  • 3 с.л. олио
  • 2 моркова
  • 2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сушен кориандър и кимион на прах на вкус и ако имате
  • 4 скилидки чесън
  • 300 г домати
  • 300 мл пюрирани домати от консерва (доматен сос)
  • 2 ч.л. захар
  • 2 дафинови листа
  • 500 мл вода

За месната част:

  • 700 г кайма
  • 100 г ориз (сварен)
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Наситнете лука, рендосайте моркова, а доматите нарежете на кубчета. Чесъна намачкайте.

2. Зелката измийте, махенте кочана отдолу като отрежете и във вътрешността. Поставете в тенджера, залейте с вода и кипнете. Варете 8 минути и след това извадете от водата.

3. Сгорещете олиото в тиган. Запържете две от главите лук за 3 минути, добавете моркова, овкусете със сол и пипер, гответе още две минути, после добавете доматите, гответе две минути, след това чесъна, кориандъра, кимиона и залейте с доматения сос. Прибавете захарта и дафиновите листа. Оставете да къкри 4 минути след кипване. После залейте с водата и оставете да ври 5 минути.

4. Каймата замесете с глава лук, сол и пипер и сварения ориз.

5. Отделете зелевите листа от зелката. Ако още са жилави, посплескайте с дървен чук за месо. Слагайте във всяко листо от плънката и завивайте стегнати сарми. Редете в тава с капак. Можете да използвате и голяма йенска тенджера.

6. След като наредите първия ред сарми, полейте с част от доматения сос в тигана. После наредете втори ред сарми и пак полейте. Ако имате материал за трети, наредете и него и най-отгоре залейте с останалия доматен сос.

7. Печете на 180 градуса във фурната за 50 минути.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта