Регистрация

Зелеви сарми от китайско зеле с кайма

Зелеви сарми от китайско зеле с кайма
Трудно   |   Порции 20-тина броя   |   Видяна: 2161

Зелеви сармички с месо и сос от моркови и лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 голяма китайска зелка
  • 800 г кайма
  • 4 глави лук
  • 150 г ориз
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 2 с.л. олио
  • 2 моркова
  • 3 скилидки чесън
  • 3 с.л. доматена паста
  • 1 с.л. захар
  • 100 мл вода от кисненето на зелето
  • по половин връзка копър и магданоз
  • 7-8 зърна черен пипер
  • 2 дафинови листа

Начин на приготвяне:

1. Вземете китайската зелка и отрежете долната 1/3 от нея. Вземете горната част и отделете листата. Най-горните 20-30 броя са за сармите. След това стават прекалено малки. Запазете вътрешността с малките листа, ще потрябва за соса. Големите листа измйте, наредете едно върху друго разгънати в голяма тенджера и залейте с вряла вода. Захлупете с капак и оставете да се отпуснат за 15 минути.

2. През това време пуснете ориза да се свари във вода.

3. Също така наситнете лука на две места по 2 глави и рендосайте морковите.

4. Листата от накиснатото зеле извадете от водата. При нужда отрежете косо част от долния хрущял на всяко листо, за да се изтъни, ако е прекалено твърд и дебел.

5. Отцедете ориза от водата на варенето, ако не я е погълнал цялата.

6. Изсипете каймата в купа, добавете две от главите лук, солта и пипера (мления) и ориза. Разбъркайте.

7. Взимайте лист зеле, слагайте по 1 с.л. от плънката в долната страна откъм хрущяла и навивайте сармички. Подвийте стърчащите краища. Подредете си ги върху дъската, където сте навивали.

8. Сгорещете олиото в голяма тенджера. Запържете в него другите 2 глави наситнен лук за 2 минути, после добавете морковите и гответе още две минути. Следва чесъна и две минути готвене.

9. Наситнете сърцевината от зелето и добавете в тенджерата. Гответе на слаб огън 5 минути, добавете доматения концентрат, 100 мл от водата на кисненето на зелевите листа и захарта. Овкусете със сол и пипер и оставете да покъкри 5-6 минути.

10. Извадете 2/3 от соса в тенджерата. Върху останалата 1/3 сложете цели стръкове магданоз и копър, а върху тях подредете сармите. Отгоре покрийте със заделения сос, а върху него пуснете зърна черен пипер и листа бахар.

11. Захлупете с капак и оставете да къкри на слаб към умерен огън за 40 минути.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта