Зелева супа за отслабване
Нискокалорична зеленчукова супа със зеле, лук и моркови.
Зелето е храна с отрицателна калорийност. Доказано е, че повече калории се изразходват за неговото разграждане, отколкото то реално съдържа. Хапването на прясно зеле обаче дразни стомаха, затова е по-добре листата да преминат термична обработка. Морковите пък "отключват" своите витамини след готвене. Само 13% от моркова се усвоява, ако се хапва в суров вариант. Затова с готвенето на тези два зеленчука, си гарантирате да извлечете максимум полза от състава им.
Необходими продукти:
- 1 кг зеле
- 4 глави лук
- 4-6 домата (сурови или от консерва)
- 3 моркова
- 2-3 сладки чушки (може да комбинирате зелена, червена и жълта за повече разкош)
- стебло целина по желание
- връзка магданоз или листа целина за украса
- сол и пипер на вкус
- вода или зеленчуков бульон
- 20-30 грама мазнина от вид по избор (зехтин, масло, кокосово масло - трябва да има малко мазнина, за да се усвоят по-добре зеленчуците)
Начин на приготвяне:
1. Лука, чушките, целината и зелето нарежете на малки кубчета.
2. Моркова рендосайте.
3. Сгорещете мазнината в тенджерка, запържете за 1-2 минути лука, добавете моркова, гответе още няколко минути и добавете и зелето. Налейте от водата или бульона колкото да го покрие и задушете за 5-6 минути.
4. Добавете целината и чушките. Можете да сложите подправка по избор - чесън, дафинов лист, бахар, лют или червен сладък пипер. Залейте супата с бульон или вода, така че да покрие поне 3 пръста зеленчуците. Гответе на умерен огън 15-тна минути.
5. Доматите обелете и нарежете на кубчета. Добавете в ястието и гответе още 5-6 минути.
6. Махнете от котлона, подправете със сол и наситнени листенца целина или магданоз.
Можете да хапвате и студена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ