Козунаци с масло и жива мая
Семпъл домашен козунак с аромат на ром и ванилия.
Бон Апети
Излъчен на 13.04.2017
Поредната рецепта за козунаци се появява преди Великден, като Лора и Стоян ни показват приготвяне на козунак с малко месене, малко продукти и малко чалъми, за да сме сигурни, че ще успеем да го направим вкъщи. Добре е за сладкия Великденски хляб да си намерите брашно за козунаци, което гарантира по-въздушната текстура на сладкиша. Хубаво е също да работите с жива мая, защото е по-силна и придава специфичен вкус. Останалото е ясно:
Маята се разтваря в млякото до шупване, яйцата се разбиват със захарта и след това при брашното се изсипват щипка сол, шупналата мая, разбитите яйца и се добавя малко ром, лимонова кора и бурбонска ванилова захар. Замесва се тесто, в което постепенно се вкарва маслото. После го оставяме да втаса, заплитаме на плитка или друга желана формичка и оставяме да втаса повторно. После мажем с още масло и разбит жълтък, поръсваме със захар и изпичаме на 180 градуса. Това е. Заслужава си поне да се опитате да направите домашен козунак по тази лесна и нетрудоемка рецепта.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ