Здравословна салата с фънсъ, моркови и краставица
Диетична и нискокалорична домашна китайска салата с фънсъ и пресни зеленчуци.
Фънсъ са вид китайски прозрачни спагети, които се правят от бобов или грахов екстракт. Познати са още като соеви спагети и имат специфична еластичност и неутрален едва доловим вкус. Богати на белтъчини и без съдържание на мазнини и захари те са полезна храна за малки и големи, като особено се препоръчват в диетичната и диабетичната кухня. В България този вид храна се продава изсушена и пакетирана на порции, като средната цена за пакет от 4 порции е 3-5 лв. Не е трудно да си намерите фънсъ, стига да пожелаете.
Необходими продукти:
- 1 връзка сушени фънсъ
- 700 мл вряла вода
- 1 голяма краставица
- 1 голям морков
- 4 с.л. сусамово олио (или зехтин Extra virgin)
- сокът на 1 лимон
- ½ връзка пресен магданоз
- 1 с.л. семена микс (бял сусам, лен и мак) или само сусам
- 4 с.л. оризов или баласамов оцет (в краен случай сложете обикновен ябълков)
- 6-8 с.л. светъл соев сос (като след сервиране може да ви потрябва още за доувкосяване)
- 2-4 скилидки чесън по желание (в оригиналната рецепта е с чесън, но лично аз го предпочитам без тях)
Начин на приготвяне:
1. Залейте 1 порция (връзка) фънсъ с врялата вода и ги оставете под капак за 20 минути да се отпуснат. Не се притеснявайте, след раздуване и отцеждане това количество ще е напълно достатъчно.
2. През това време на едро ренде настържете краставицата и моркова и ги изсипете в купа. Не изцеждайте сока от тях – той придава страхотен вкус на здравословната салата.
3. Ако слагате чесън, пресирайте желаното от вас количество или го счукайте в хаванче и добавете към салатата.
4. Наситнете магданоза и сипете при останалите зеленчуци.
5. Отцедете фънсъто с помощта на гевгир и го накъсайте още в самата цедка. Някои хора предпочитат соевите спагети в цялата им дължина, но така по-трудно се овкусяват от „вълшебния“ сос, затова аз ги режа през около 5 см.
6. Изсипете ги в купата, добавете семената, овкусете с лимоновия сок, оцета, соевия сос и растителната мазнина. Разбъркайте много хубаво и опитайте соса на вкус. Проблемът е там, че на родния пазар китайските подправки са с различна сила на вкуса и често можем да попаднем на разводнени такива. Затова понякога е нужно да се добавят дори двойни дози на посочените в рецептата. Тук вече езикът ви трябва да прецени.
7. Оставете салатата да се овкусява в хладилник за поне половин час. Аз си правя двойни и четворни дози, защото когато преседи повече от 24 часа, разгръща истинския си вкусов потенциал. А съхранявана в хладилник ще трае поне 8-10 дни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ