Регистрация

Заешки гювеч със зеле, моркови и печурки ала Шишков

Заешки гювеч със зеле, моркови и печурки ала Шишков
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 7251

Печено заешко в глинен съд със зеленчуци и масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази рецепта за заешко е избрана и представена от Таньо Шишков в рамките на кампанията на LIDL Манчев срещу Шишков. Хранителната верига предлага в края на октомври 2014 година охладени цели зайци на атрактивни цени.

Необходими продукти:

  • 1 заек
  • 250 грама моркови
  • 250 грама зеле
  • 250 грама гъби печурки
  • 2 глави лук
  • 4-5 скилидки чесън
  • 100 грама прясна целина
  • 150 грама масло (Шишков препоръчва немското Pilos)
  • 200-300 мл червено вино (кулинарят се спира на Tempranillo)
  • 5-6 с.л. зехтин (Шишков използва Promienna)
  • 100 мл доматено пюре (готвачът се спря на Nostia)
  • 1 литър зеленчуков бульон (можете да си го направите като разтворите сухи кубчета във вода)
  • 1-2 стръка мащерка
  • 2 с.л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • наситнен пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

1. За да се насладите на истинските вкусови качества на ястието и уникалния му аромат, въоръжете се с глинен гювеч за печене.

2. Пуснете фурната да загрява на 220 градуса и порцирайте заешкото месо.

3. Обтрийте старателно всяка мръвка със сол, червен и черен пипер и зехтин. Подреждайте овкусените парчета месо на дъното на гювеча.

4. Върху заешкото наредете морковите, нарязани на парчета.

5. След морковите идва ред на зелето. Старайте се големината на зеленчуците да е сравнително еднаква. Подправяйте всеки пласт със сол, черен пипер и мащерка на вкус.

6. После следват лука и чесъна, след тях целината, а подир нея – печурките.

7.  Когато продуктите са натикани в съда, ги залейте с виното. Сложете отгоре бучката масло. По желание можете да я разрежете на няколко по-малки парчета.

8. Разтворете доматеното пюре в бульона и изсипете воднистата зеленчукова смес, която да „удави“ заешкото.

9. Намалете фурната на 180 градуса, пуснете гювеча да се пече за 2:30 часа и след това махнете капака. Допечете без похлупак още ½ час.

10. След изваждане изчакайте да се охлади леко и сервирайте.

Рейтинг и коментари

5 отлична
9
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
1
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта