Заешки гювеч със зеле, моркови и печурки ала Шишков
Печено заешко в глинен съд със зеленчуци и масло.
Тази рецепта за заешко е избрана и представена от Таньо Шишков в рамките на кампанията на LIDL Манчев срещу Шишков. Хранителната верига предлага в края на октомври 2014 година охладени цели зайци на атрактивни цени.
Необходими продукти:
- 1 заек
- 250 грама моркови
- 250 грама зеле
- 250 грама гъби печурки
- 2 глави лук
- 4-5 скилидки чесън
- 100 грама прясна целина
- 150 грама масло (Шишков препоръчва немското Pilos)
- 200-300 мл червено вино (кулинарят се спира на Tempranillo)
- 5-6 с.л. зехтин (Шишков използва Promienna)
- 100 мл доматено пюре (готвачът се спря на Nostia)
- 1 литър зеленчуков бульон (можете да си го направите като разтворите сухи кубчета във вода)
- 1-2 стръка мащерка
- 2 с.л. червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- наситнен пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
1. За да се насладите на истинските вкусови качества на ястието и уникалния му аромат, въоръжете се с глинен гювеч за печене.
2. Пуснете фурната да загрява на 220 градуса и порцирайте заешкото месо.
3. Обтрийте старателно всяка мръвка със сол, червен и черен пипер и зехтин. Подреждайте овкусените парчета месо на дъното на гювеча.
4. Върху заешкото наредете морковите, нарязани на парчета.
5. След морковите идва ред на зелето. Старайте се големината на зеленчуците да е сравнително еднаква. Подправяйте всеки пласт със сол, черен пипер и мащерка на вкус.
6. После следват лука и чесъна, след тях целината, а подир нея – печурките.
7. Когато продуктите са натикани в съда, ги залейте с виното. Сложете отгоре бучката масло. По желание можете да я разрежете на няколко по-малки парчета.
8. Разтворете доматеното пюре в бульона и изсипете воднистата зеленчукова смес, която да „удави“ заешкото.
9. Намалете фурната на 180 градуса, пуснете гювеча да се пече за 2:30 часа и след това махнете капака. Допечете без похлупак още ½ час.
10. След изваждане изчакайте да се охлади леко и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ