Задушено зеле с кренвирши и лук
Пържени кренвирши със зеле и лук.
Необходими продукти:
- 4 с.л. олио
- 4 кренвирша
- 1-2 глави лук - общо 150 г
- 2 моркова - около 200 г общо
- 500 г зеле
- 150 мл вода
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. черен пипер
- магданоз за поръска при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Кренвиршите нарежете на шайби с дебелина около 1-2 см. Зелето наситнете, морковите рендосайте на едро ренде, а лука нарежете на кубчета.
2. Сгорещете в голям и дълбок тиган с капак и незалепващо покритие 1 с.л. олио и запечатайте на умерен огън кренвиршите за 4-5 минути. След това ги извадете в отделен съд.
3. Добавете 2 с.л. олио в тигана и изсипете лука. Гответе 3 минути, добавете морковите и гответе и бъркайте още 2 минути. Изсипете зелето.
4. Намалете огъня леко, сложете капак и оставете да се задушава 10 минути.
5. Оформете кладенче в средата на тигана, добавете доматения концентрат и залейте с 1 с.л. олио. Бъркайте само доматите с олиото в средата на тигана 1 минута. След това добавете солта, захарта и пипера и размешайте и останалите продукти. Сипете водата, разбъркайте, изчакайте да закъкри, сложете капака и оставете да се готви 15 минути.
6. Добавете кренвиршите, разбъркайте и оставете на умерен огън още 2-3 минути без капак.
7. Поднесете с поръска от пресен магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ