Желиран млечен сладкиш с плодове
Млечно желе със сметана, крем сирене, извара и плодови късчета.
Необходими продукти:
- 10 г желатин + 75 мл студена вода
- 350 г плодове от вид по избор - праскови, кайсии, банан, ягоди, боровинки, киви, сини сливи или друго
- 1 опаковка крем сирене от 125 г
- 150 г извара
- 200 мл течна млечна готварска сметана (не залагайте на растителни сметани) с по-голяма гъстота
- 2-4 с.л. пудра захар
- ванилия
- сладкарска украса за поръсване при поднасяне - рендосан шоколад, шоко пръчици, мъниста, крокант, карамелизирани кокосови стърготини, листа мента - каквото ви харесва и имате
Начин на приготвяне:
1. Желатина разбийте с вилица в купичка със студената вода. Оставете настрана за 15 минути.
2. Плодовете измийте, обелете, ако има нужда. Ако не са дребни, нарежете на по-малки парченца и изсипете в купа, малка тавичка или формичка за слакиши.
3. В купата на пасатора сложете омекналото на стайна температура крем сирене, изварата, захарта и ванилията и залейте със сметаната. Пюрирайте до хомогенност.
4. Желатина подгрейте на слаб котлон до разтваряне без да кипвате или пуснете в микровълновата фурна за 1 минута на средна сила.
5. Изсипете втечнения желатин при млечната смес и пюрирайте отново. Залейте с получения крем плодовете и разбъркайте, за да се разпределят по-равномерно в него.
6. Приберете в хладиник за 3 часа.
7. Можете да нарежете директно и да извадите или да натопите съда в гореща вода и след това да обърнете сладкиша в подходящ поднос.
8. Поднесете с поръска или украса по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ