Жарени гъби с масло и сметанов сос
Пържени гъби с лук, масло и сметана с чесън.
Необходими продукти:
- 600 г дребни гъби
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сол
- 100 г масло
За сметановия сос:
- 200 мл заквасена сметана
- 1 с.л. сух риган или босилек
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. майонеза
Начин на приготвяне:
1. Гъбите измийте хубаво. Махнете пънчетата.
2. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън, изсипете гъбите, гответе 5 минути, намалете огъня малко и оставете да се готвят 10 минути като периодично разбърквате.
3. През това време обелете лука и го наситнете.
4. Овкусете гъбите с червен и черен пипер, сол и риган. Добавете лука, бъркайте 2-3 минути и оставете ястието да се готви на слаб огън още 10 минути.
5. През това време направете сметановия сос като смесите сметаната с майонезата, добавите риган и намачкан чесън. Разбъркайте и прехвърлете в сосиера за поднасяне.
6. Добавете маслото в тигана и бъркайте докато се разтопи. Оставете на слаб огън още 5 минути, като периодично разбърквате.
7. Поднесете гъбите със соса встрани. Можете да поръсите с наситнен пресен копър за разкош.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ