Домашно сладко от зелени смокини
Конфитюр от смокини по традиционна народна рецепта.
Необходими продукти:
- 60 средно големи зелени смокини
- 1 кг захар
- ½ литър вода
- 1 ч.л. лимонтозу
Начин на приготвяне:
1. Отрязвате дръжките на зелените смокини и ги дупчите на 2-3 места с върха на ножа. Подготвяте две тенджери с гореща вода. След като заври водата в тях, слагате плодовете да врят за 6-7 минути в едната тенджера. Вадите и ги слагате да поврят в другата тенджера отново за 6-7 мин. Тази процедура продължава докато смените 6-7 води.
2. След това ги оставяте върху кърпа, за да се отцедят. След като изстинат, много внимателно без да ги мачкате прекомерно, една по една леко ги натискате, за да излезе и малкото вода, която е останала в тях.
3. Правите захарен сироп от водата и захарта и слагате в него смокините. Варите ги в сиропа на средно силен огън до сгъстяването му.
4. Как да проверите кога сиропа е сгъстен? Аз използвам два способа. Първия - като капнете капка от сиропа в чаша със студена вода. Капката трябва да стигне до дъното и без да се разтвори още на повърхността на чашата. Втория - да капнете капка от сиропа върху нокътя си. Ако се задържи без да потече веднага, значи е готов. Внимавайте да не се изгорите.
5. Когато сиропът е готов, добавете лимонтозуто и с него варите още 5-6 мин. Сипвате сладкото още топло в бурканите, като над смокините трябва да остане 1 пръст от сиропа. С времето той ще се поеме от смокините.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ