Домашни хамбургери с телешко, карамелизиран лук, гъби и босилков сос
Домашен сандвич с месо, карамелизиран лук, сос тартар и печурки.
Както всички сандвичи и тези търпят голяма импровизация. Можете да обогатите с листенца айсберг, кисели краставички или да използвате готов барбекю сос вместо подобието на тартар. Импровизирайте според вкуса и наличните продукти:
Необходими продукти:
- 400 г телешки стек
- 6 питки за сандвичи (ако са от малките, може и повече)
- сол и пипер
- олио
- 3 с.л. заквасена сметана
- 1 с.л. майонеза
- 2 с.л. лимонов сок
- 10 листа босилек (можете да замените с листата на връзка копър)
- 1/2 краставица (или 2-3 кисели краставички)
- 2 глави червен лук
- 1 с.л. захар (кафява е по-добре)
- 2 с.л. балсамов оцет (може и 1,5 с.л. обикновен)
- масло по желание
- 10-12 пресни печурки
Начин на приготвяне:
1. За соса смесете наситнения босилек с майонезата, сметаната, лимоновия сок и нарязаната на малки кубчета краставица. Овкусете със сол и разбъркайте добре.
2. Телешкото месо обтрийте със сол и пипер и покапете с мазнина.
3. Лука нарежете на полумесеци. Сложете в тиган със съвсем малко олио. След няколко минути, когато е омекнал, добавете захарта и оцета и оставете да се готви на слаб огън докато се карамелизира.
4. Гъбите нарежете на полумесеци и жарнете в малко олио със сол и пипер. Идеята е да останат сравнтелно свежи, затова не прекалявайте с термичната обработка.
5. В добре загрят тиган запечатайте телешкото на силен огън за по минута от страна. След това допечете в загрята фурна на 200 градуса, като можете да увиете в алуминиево фолио, за да остане сочно. 20-25 минути са достатъчни. Можете да сготвите месото и в тигана от запечатването, като обаче намалите темпратурата.
6. Разполовете питките (не докрай) и запечете двустранно, като можете да намажете с малко масло.
7. Сглобете сандвича като започнете с малко от тартара, след това сложете карамелизиран лук, после гъби, следва телешко, нарязано на слайсове, останалия тартар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ