Домашни фалафели от нахут с чесън
Постни кюфтета от нахут с люто чушле, зеленчуци и подправки.
Необходими продукти:
- 700 г нахут от консерва - отцедено количество
- 1 голяма глава лук
- 4-5 скилидки чесън
- 1 люта чушка
- връзка магданоз
- 1/2 ч.л. кориандър на прах или счукани зърна
- 1 ч.л. кимион на прах
- 1,5 ч.л. сол
- 10 г бакпулвер
- 3 с.л. галета
- олио за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне:
* Препоръчваме да смелите съставките, които се мелят през месомелачка. Ако не разполагате, можете да използвате чопър, но няма да стане така фина смес, в която все пак да се запазят текстурите. Разбира се, можете да работите и с добрия стар пасатор.
1. Прекарайте през месомелачка отцедените нахутени зърна, лука, лютата чушка, чесъна и магданоза.
2. Смесете с кимиона, кориандъра, солта, бакпулвера и галетата. Разбъркайте на веганска кайма.
3. С мокри ръце оформете от сместа кръгли кюфтенца.
4. Сгорещете олио в тенджера за пържене на маслена баня - използвайте малка и висока съдинка. Пускайте вътре топчетата и пържете до образуването на златиста и хрупкава коричка. Ако започнат да потъмняват прекалено бързо, намалете огъня - трябва да е умерен.
5. Вадете с решетъчна лъжица, отцеждайте хубаво и слагайте в съд, застлан с домакинска хартия.
6. Поднесете с доматен или чеснов сос за топкане или използвайте като плънка за постни сандвичи.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ