Домашни сиренки с яйце
Печени хлебчета с плънка от сирене и захар.
Необходими продукти:
За тестото:
- 70 грама масло или маргарин
- 4 с.л. сметана или кисело мляко
- 2-2,5 ч.ч. брашно
- 1 яйце
- 1 с.л. захар
- щипка сол
- 1/4 ч.л. сода, угасена в оцет
За плънката:
- 200-300 грама сирене
- 2,5 с.л. захар
- 1 с.л. сметана или кисело мляко
- 1 яйчен белтък
- 1-1,5 с.л. брашно
- 1 жълтък за намазване преди печене
Начин на приготвяне:
1. В голям стабилен съд смесете сметаната (киселото мляко) със солта, захарта и яйцето. Разбийте с миксер.
2. Добавете размекнатото на стайна температура масло или маргарин, разбийте добре и започнете на малки порции при непрестанно разбиване да сипвате пресятото брашно. Вмъкнете в тестото и содата и замесете хубаво.
3. Набрашнете плот, разточете с точилка тестото така, че да стане с дебелина около 1 см. и след това изрежете от него кръгове с диаметър около 10 см.
4. В друг съд разбийте всички продукти за плънката докато се получи гладка смес.
5. Напълнете с нея тестените плоски питки и ги прещипете. За по-качествено залепване на стените им, намажете с навлажнен пръст.
6. Преместете сиренките в намазнена тавичка или покрита с хартиено фолио за печене и намажете горната кора с разбит жълтък.
7. Печете в средата на предварително загрята на 200-220 градуса фурна за 30-35 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ