Домашни пърленки с плънка от кашкавал
Печени мекици с кашкавал на сух тиган.
Мекици, пърленки, гюзлеме, сандвич - героят на тази рецепта от канала Олга Лунгу е всичко това. Получава се сравнително плосък хляб с кашкавалена плънка и аптитна запечена коричка без излишни мазнини. Такива питки са подходящи за семейна закуска, пъхване в чантата за по-късно, поднасяне като хляб към домашна гозба и дори самостойно като основно, намазани с лютеница за допълнителен разкош. Месенето и печенето изискват време, но пък крайният резултат на този хляб без набухватели е страхотен.
В купа се изсипват вода и олио. Добавя се сол и брашно и се замесва еластично нелепнещо тесто. Разделя се на 8 парчета и всяко от тях се оформя на тънка кора като за гюзлеме. Намазва се с разтопено масло, поръсва се с брашно, за да не се слепват пластовете и се прегъва. Отгоре се поставя пласт рендосан кашкавал или моцарела и се прегъва отново, за да не изтече при печенето. Във видеото можете да наблюдавате как точно се прави всичко това.
Остава да запечете - на умерен огън в сух тиган с незалепващо покритие. По желание можете да намажете с разтопено масло веднага след изпичането, за да блеснат хлебчетата още повече. Списък с точните продукти и стъпки на направа - вижте ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ