Домашни козунаци със сладък крем
Плетен козунак с плънка от крем сирене и сушени череши.
Бон Апети
Излъчен на 04.04.2018
Уникални домашни козунаци с плънка от сладкарски крем, аромат на ванилия, лимон и ром и страхотна украска правят Лора и Стоян, за да предизвикат сръчните домакини в месенето на домашно козуначено руло, което да е върха на празничната трапеза за Великден. Направата на този сладък хляб отнема време и изисква енергия и продукти, но пък крайният резултат определено си заслужава, защото подобен шедьовър ще постигнат малцина.
Започваме като правим каша от половин натрошено кубче жива мая, залято с мляко и смесено с брашно. Тази каша трябва да престои на топло, покрита с фолио за един час. Следва да разтопим масло. В друга купа се разбиват яйца с жълтъци, ром и лимонова кора. Цапаме и трета купа, в която другата половина на маята се разбърква с малко захар, топло мляко и брашно, за да шупне. Но това не е последния съд, който ни трябва за тестото - в друга купа се смесват бяло брашно с щипка сол, грис от твърда пшеница (семолина). Сега към тези съставки добавяме кашата, шупналата мая и яйчената смес. Изсипваме половината от маслото и захарта и превръщаме всичко това в меко лепнещо тесто. А то ни дава почивка от месенето, защото трябва да втаса на топло за няколко (2-4) часа.
След като измине това време, разделяме тестото на две части и премесваме, като в процеса се вкарва и останалото масло. Сега тестото е еластично и не лепне по ръцете. Оставяме го да втаса пак, а през това време правим крема.
За крема кипваме мляко със захар и разполовена шушулка ванилия. В купа разбиваме жълтъци с царевично нишесте и мляко. Добавяме от врялото мляко при жълтъците, за да се темперира сместа и след това я изсипваме в кипящото мляко. На слаб огън бъркаме непрестанно докато се получи гъст крем. Махаме шушулката ванилия и го пресипваме в купа, за да се охлади. Отделно накисваме и сушени череши в ром. Накрая разбиваме яйчения крем с отцедените череши и крем сирене. Ето идеален сладкарски яйчен крем за всякакви сладкиши.
Тестото се разстила на правоъгълна кора върху хартия за печене. Правят се напречни прорези в двата края, а средата се маже с крема. След това се заплитат ресничките. Гледайте във видеото точно как става - лесно и ефектно. Козунаците се оставят да втасат за трети път. След това се намазват с разбит жълтък, поръсват се със захар и се пекат на 170 градуса за 35-45 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ