Домашна подправка за супа - вегетина
Универсална зеленчукова подправка със сол и магданоз.
Необходими продукти:
- 1 кг моркови
- 1 кг сладки червени чушки
- 1 кг лук
- 1 кг домати
- 1 кг сол на прах
- 800 г пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Измийте хубаво всички зеленчуци. След това рендосайте моркова на едро ренде, чушките и лука нарежете на тънки полумесеци, домата - на ситни кубчета, а магданоза просто наситнете. Смесете заедно.
2. Вземете си тенджера, за да можете да размесите най-лесно. В нея редете - две шепи зеленчуци, две шепи сол и така до изчерпване на количествата. След това отново разбъркайте хубаво. Ако зеленчуците не са добре осолени, ще се развалят.
3. Вземете си буркани и ги напълнете със сместа, като я натискате хубаво и оставите половин сантиметър разстояние до капачката. Приберете в хладилник. Количеството общо е 5 литра, така че си преценете адекватно бурканите.
4. Слагайте от подправката по 2-3 супени лъжици във всяка супа, която готвите още докато се вари. Така няма да има нужда нито да солите, нито да си търсите микс от зеленчуци.
* Тази подправка имитира универсалните подправки за супи и ястия, но за разлика от тях не съдържа консерванти.
** Ако искате да е още по-полезна, намерете си домашни зеленчуци и използвайте хималайска или друг тип алтернативна на бялата рафинирана сол. Важно е само да бъде на прах.
*** Можете да използвате подправката и за други гозби като печен боб, ориз, картофи и дори добавка в гювечи.
**** Ако количеството ви се струва прекалено много, намалете пропорциите с 1/2. При така задеденото отношение, всичко се пресмята много лесно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ