Домашна питка с кайма и картофи
Домашен маслен хляб с плънка от месо с картофи.
Необходими продукти:
- 1 яйце
- щипка сол
- 200 г заквасена сметана
- 300 г брашно
- 2 ч.л. бакулвер
- 400 г кайма
- 1 картоф
- сол и пипер
- 1 глава лук
- подправка по избор (кимион, риган, чубрица, сминдух)
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото и леко охладете.
2. Чукнете яйцето в купа, добавете щипка сол, сметаната и маслото и с тел разбъркайте на крем.
3. Пресейте брашното и бакпулвера в сместа и замесете еластично и нелепнещо тесто. Увийте в стреч фолио и приберете в хладилника.
4. Докато се охлажда преминете към плънката. За целта обелете и нарежете картофа на кубчета. Исипете в купа заедно с каймата. Добавете наситнения лук, сол, пипер и подправка по избор и замесете.
5. Разделете тестото на две топки, като едната е по-голяма от другата, но не с много. Разточете върху плот или хартия за печене на кръгла кора по-голямата топка. Отгоре намажете с плънката като оставите бордове по 2,5 см.
6. Разточете на кръг по-малката кора и с нея захлупете плънката. Прещипете с бордовете на долната кора.
7. Прехвърлете в тава, набодете с вилица горната кора, за да излиза въздуха през дупките и намажете с разбито яйце.
8. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. След изваждане намажете с малко масло и покрийте с хавлиена кърпа за пет минути. Ето семейна питка - сандвич.
Източник: YouTube/Олга Лунгу Plus
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ