Домашна лазаня с кайма и гъби
Традиционна лазаня със запръжка от кайма, бешамел и кашкавал.
Необходими продукти:
- 500 г готови кори за лазаня
- 1 кг кайма смес
- 350 г пресни гъби
- 400 г лук
- 1 морков
- 3 скилидки чесън
- 100 г масло
- 100 г брашно
- 1 литър прясно мляко
- 300 г кашкавал
- 2 с.л. доматена салца
- 4 с.л. зехтин за готвене или олио
- сол, пипер и индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Започнете като си направите заготовките. Така ще е най-лесно. Лука и чесъна наситнете. Кашкавала и моркова рендосайте. Гъбите почистете и нарежете на кубчета.
2. Следва да си направите традиционен сос бешамел като разтопите маслото на умерен огън в касерола, след това леко запържите брашното в него и щом минимално започне да променя цвета си, добавяйте млякото като разбърквате така, че да не се получат бучки. Оставете да закъкри, за да се редуцира. Подправете със сол, пипер и индийско орехче.
3. Сгорещете мазнината в тиган и запържете в нея лука и чесъна. Щом запонат да покафеняват, добавете моркова, гответе още 2-3 минути, след това добавете гъбите и оставете да се готви докато омекнат. Добавете каймата и гответе докато се разпадне на трохи. Подправете със сол, пипер и доматения концентрат.
4. Намазнете правоъгълна тава и наредете по дъното плътен пласт от незастъпващи се кори за лазаня. Отгоре разпределете част от каймяната запръжка, след това част бешамел и после поръсете с рендосан кашкавал. Следва пласт кори, пак кайма, бешамел, кашкавал... и така до изчерпване на количествата. Завършва се с кори, които отгоре се намазват обилно с бешамел. Запазете си малко от кашкавала за поръска след изпичане.
5. Печете за 1 час на 175 градуса. Поръсете със заделения кашкавал и върнете в изгасената фурна за 3 минути, колкото да се разтопи кашкавалът.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ