Домашен микс от подправки за меса
Подправка за месо без сол.
Да си направим домашна подправка за меса, апелира Миро от канала "Готвене за начинаещи", като показва как да миксираме някои от най-комерсиалните подправки, за да се получи ароматна смес, в която се маринаоват мръвки или директно се овкусяват. Тази алтернатива спасява от накои вредни добавки в готовите миксове като глутамат например. Освен това позволява да се импровизира според вкусовете и предпочитанията, затова може да бъде по-пикантна или с джиджифилов акцент например.
Пропорциите са примерни, за да се получи равновесие на вкуса. Смесват се черен и червен пипер, къри и куркума, джинджифил, кимион и лют пипер, добавя се и чесън на прах. След това се прибира в сухо бурканче за подправки. Миро обяснява, че нарочно не слага сол - така може да следи колко подсолява ястията, за да не прекалява. Освен това солта при мариноване извлича влагата от месото и то губи част от сочността си.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ