Доматена супа с телешка кайма и боб
Бобена супа с телешко, зеленчуци и ориз в стил супа чили кон карне.
В тази супа се използват съставките на типичното южноамериканско ястие чили кон карне, което се прави на тиган от телешка кайма, варен боб, доматен сос и зеленчуци. Във вариант на супа обаче се получава доста по-бързо любимото телешко предястие или обяд, защото каймата се разварява за половин час, а мръвките биха имали нужда поне от час готвене. Пък и супите са доста по-полезни от яхниите, защото хидратират тялото.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 1 голяма глава лук
- 500 г телешка кайма
- 2 скилидки чесън
- 2 моркова
- 3 стебла целина (селъри)
- 2 ч.л. сушен босилек
- 1/2 ч.л. сух риган
- 1/2 ч.л. млян кимион
- 1/2 ч.л. лют пипер (по желание)
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 400 мл консерва домати в доматен сос
- 1,5 л вода
- 800 г консерва червен боб
- 4 с.л. ориз
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на кубчета, морковите - на кръгчета, а целината на парчета.
2. Сгорещете олиото в тенджера и запържете лука на умерен огън за 2 минути.
3. Добавете морковите и целината и гответе при периодично бъркане още 3 минути.
4. Добавете каймата, наситнения чесън и изброените подправки. Залейте с домати на кубчета в доматен сос от консерва и щом закъкрят, сипете водата. Изчакайте да кипне, намалете огъня на слаб към умерен, сложете капак и оставете за 30 минути да се готви.
5. Измийте ориза под течаща вода до избистряне и изсипете в супата, добавете боба и сложете отново капака за 20 минути.
6. Сервирайте топла. Можете да украсите с листенца от стеблата селъри, ако имате, или с листа магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ