Доматена супа с кайма и ориз
Супа тип отворени сарми - кайма и ориз в доматен сос със зелеви листа. Готвенето тук отнема много по-малко време.
Необходими продукти:
- 1-2 глави лук - около 160 грама общо
- 2 с.л. олио
- 2-3 моркова - около 220 грама общо
- 450 г кайма
- 400 г прясно зеле
- 120 г ориз
- 2 скилидки чесън
- 2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. захар
- 1 дафинов лист
- 1,5 л телешки бульон (ако ползвате кубчета, внимавайте с добавянето на сол, тъй като фабричните бульони са подсолени)
- 600 мл смлени домати от консерва или разредено доматено пюре (можете да пасирате и пресни белени домати)
- магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, морковите разрежете на половинки и после на полумесеци, а зелето - на парчета. Превърнете доматите в средно гъст доматен сос или директно си вземете доматен сос за готвене. Чесъна намачкайте.
2. Сгорещете на умерен огън в тенджера олиото и запържете в него лука за 4 минути. Добавете каймата и гответе и бъркайте докато се разпадне на трохи.
3. Прибавете морковите, гответе 2 минути, след това и зелето и гответе още 2-3 минути.
4. Сипете намачкания чесън, сол и пипер, ориза - без да го миете, захарта и пуснете отгоре дафиновия лист. Бъркайте 2 минути.
5. Залейте с бульона и доматения сос и изчакайте да кипне.
6. Сложете капак и гответе на умерен огън 30 минути.
7. При поднасяне поръсете с наситнени листа пресен магданоз за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ