Доматена свежа салата с пастърма и маслини
Маринована пастърма върху пресни зеленчуци.
Необходими продукти:
- Зелена салата - 300 грама
- Червена салата - 150-200 грама
- 4 средно големи домата около 800 грама общо
- Пастърма - 120-150 грама
- Сокът от един лайм или един лимон
- Зелени маслини обезкостени и нарязани на шайби - 80-100 грама
- Зехтин - 50 мл.
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
На пастърмата:
Нарязаната на много тънко пастърма мариноваме в подходящ съд в смесените зехтин, сок от лайм или лимон и щипка сол и черен пипер за около час. Не забравяйте, че маринатата е силно киселинна и задържането на пастърмата за повече време в нея ще я направи стегната и с по груба консистенция.
На салатата:
Нарежете и овкусете марулите в купа. Нарежете доматите на тънки шайби. Разделете марулите в 4 чинии по равно и наредете кръговете домат върху тях. Маринованата предварително пастърма нареждаме върху доматите и завършваме композицията с нарязани зелени обезкостени маслини, като не забравяме да капнем малко зехтин на готовите салати за завършек.
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ