Джолан със зеленчуци - Особуко
Задушен джолан със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 4 големи телешки или агнешки джолана с костта
- 2/3 скилидки чесън
- 1 голяма глава лук
- 1 голям патладжан
- 1 тиквичка
- 1 жълта тиква
- 1 червена сладка чушка
- 3 моркова
- 1 консерва цели, белени домати или пресни, ако са сезонни
- 3-4 бр. аншоа, цели
- подправки по избор
- няколко листа градински чай
- 6 цели черни маслини, може и с костилките
Начин на приготвяне:
1. Запържете потопените в брашно джолани от двете страни за кратко, колкото да запечатате месото. Извадете от олиото и заделете.
2. Деглазирайте съда с малко вино, прибавете лука, чесъна и подправките по избор.
3. Прибавете останалите зеленчуци, като започнете с морковите, след това чушките и накрая патладжана. Запържете ги докато омекнат наполовина.
4. Прибавете нарязаната аншоа. Слага се за само за аромат, затова не прекалявайте с нея.
5. Прибавете целите белени домати и няколко листа градински чай, ако доматите са консервирани, прибавете и сока им. Ако са пресни, ги обелете и ги сложете едро нарязани.
6. Сипете вода, колкото да покрие зеленчуците. Отгоре сложете месото и намалете огъня до слаб. Покрийте съда с капак и оставете ястието да се готви.
7. Проверявайте от време на време - месото трябва да се отделя лесно от костта. Ще са необходими около 2 часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ