Спагети фунчоза със свинско и зеленчуци
Китайски спагети с месо и лук, соев сос, спанак, моркови и гъби.
Необходими продукти:
- 600 г свинско месо
- 1 с.л. кафява захар
- 20 мл соев сос
- 1 с.л. сусамово олио (можете да замените с обикновено или зехтин за готвене)
- 1 с.л. растителна мазнина за готвене
- 200 г фунчоза, оризови или соеви спагети от тънките
- 250 г гъби
- 250 г лук
- 250 г моркови
- 40 мл олио за готвене
- 60 мл вода
- 200 г бейби спанак
За соса:
- 3 с.л. кафява захар
- 1 ч.л. черен пипер
- 5 скилидки чесън
- 60 мл соев сос
- 2 с.л. сусамово олио - ако имате
- 1,5 с.л. бяло сусамово семе
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо нарежете на тънки лентички с дължина около 5 см. Прехвърлете в купа, поръсете с 1 с.л. кафява захар, залейте с 20 мл соев сос и 1 с.л. сусамово олио или друга мазнина. Разбъркайте и оставете настрана.
2. Морковите нарежете на тънки дълги лентички, гъбите - на парченца, лука - на полумесеци, а бейби спанака измийте и отцедете от водата.
3. В много голям тиган с незалепващо покритие тип уок сгорещете 1 с.л. растителна мазнина и изсипете половината от месцата. Гответе на умерен към силен огън за 4-5 минути като периодично въртите. Извадете в отделен съд и сгответе така и втората част от месото. За нея няма да е необходимо добавянето на мазнина.
4. Изсипете в тигана гъбите, намалете огъня на умерен и добавете морковите и лука. Разбъркайте много добре.
5. Залейте с 40 мл олио, сипете бързо водата и добавете листата спанак. Захлупете с капак и оставете да се готви 6 минути без да разбърквате спанака с останалите продукти.
6. През това време накиснете фунчозата във вряла вода или сварете спагетите според инструкциите на опаковката. Направете и соса като смесите кафявата захар, черния пипер, намачкания чесън и соевия сос.
7. Готовите спагети изсипете в тигана отново без да разбърквате и залейте със соса. Захлупете и оставете да се готвят 4-5 минути като намалите огъня на слаб към умерен.
8. С ножица накъсайте спагетите на по-малки парчета без да прескъсявате. Добавете и запърженото месо, разбъркайте всичко хубаво и оставете да се готви 1-2 минути на изключен котлон, колкото месото да придобие температурата на останалите компоненти на ястиетито.
9. Залейте с 2 с.л. сусамово олио, ако имате. Поръсете със семена бял сусам, размешайте и севирайте докато е топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ