Детски курабийки от месомелачка
Детски бисквити с пухкава сърцевина.
Тези дебели бисквити са сладък соцспомен на по-старата генерация. Приготвят се по традиционна руска рецепта и са подходящи за посрещане на малчугани у дома. Днес дори можете да ги изолзвате като сладкиши за Хелоуин или просто да поглезите мъничето си с домашно направен десерт. Едно време се готвеха с маргарин вместо масло, но ако искате да са наистина полезни, по-добре си купете краве масло.
Необходими продукти:
- 200 г захар
- 3 яйца
- 250 г масло (може и маргарин)
- 0,5 ч.л. сода
- 1 с.л. лимонов сок или оцет за погасяване на содата
- 450 г брашно (с готовност за още)
Начин на приготвяне:
1. Маслото извадете няколко часа преди готвене, нарежете на парчета и оставете на стайна температура да се отпусне почти до втечняване.
2. В купа с миксер разбийте яйцата добре, след това добавете захарта и бъркайте докато се абсорбира напълно и се получи бледобяла смес.
3. Погасете содата и я добавете в сместа. След това вкарайте и маслото и бъркайте много, много. Тябва да е напълно хомогенно.
4. Пресейте брашното и на око изсипете около половината от него. Разбийте за последен път с миксера и щом стане гладка смес, започнете да работите с шпатула.
5. Вкарвайте по лъжица от брашното и разбърквайте. Когато стане невъзможно и с шпатула - работете на ръка. Целта не е да се получава еластично и нелепнещо тесто, а по-скоро да стане тесто с консистенцията на гъста каша. Когато се получи такова - приберете го в хладилник за 40-тина минути.
6. Включете фурната да загрява на 200 градуса и си застелете тава с хартия за печене. Най-вероятно няма да успеете да сготвите всички курабии на един път.
7. Откъснете половината тесто и набутайте в месомелачката. Натискайте и въртете. Трябва да се получат бомбички. Отрязвайте с нож в желаната дължина (като имате предвид, че ще се надуят при печене) и редете с отстояние върху хартията.
8. Печете за 8-10 минути до позлаяване на кората. След изваждане изчакайте да се охладят, преди да отлепяте. Подредете в поднос и поръсете с пудра захар или друг вид украса, каквато харесвате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ