Регистрация

Гювеч със зелен фасул, гъби и домати

Гювеч със зелен фасул, гъби и домати
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1858

Зеленчуци и гъби в гювеч със сметаново-доматен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г зелен фасул
  • 500 г домати
  • 300 г гъби
  • сол и пипер на вкус
  • 300 мл течна готварска сметана (може и растителна, ако искате ястието да е веганско)
  • 2 с.л. брашно
  • кашкавал по желание
  • магданоз за поръсване преди сервиране

Начин на приготвяне:

1. Измийте шушулките зелен фасул и ги накършете на 2-3 части. В момента на българския пазар навлиза т.нар. "кенийски зелен фасул", който е крехък и без влакна. Ако използвате него, вземете със 100 грама отгоре. Накършените шушулки прехвърлете в земен гювеч.

2. Доматите обелете и рендосайте. Овкусете със сол и пипер получената доматена каша и с нея залейте ястието.

3. Гъбите измийте, нарежете на едро и прибавете в гювеча.

4. Подгрейте сметаната до точката на кипене. Гребнете част от нея и разбийте в нея брашното. После на тънка струйка налейте към останалата сметана, като внимавате да не се образуват бучки. С получения сгъстител залейте гозбата и разбъркайте.

5. Захлупете с капака на гювеча и пуснете да се пече в студена фурна на 200 градуса за 45 минути. Вместо гювеч можете да използвате и йенска тенджера с капак.

6. Махнете капака и поръсете с рендосан кашкавал, ако не държите ястието да е веганско. Допечете без капак за 5 минути.

7. След изваждане от фурната поръсете с наситнен пресен магданоз.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1:10 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта