Гювече с колбас, сирене и кашкавал
Гювечета със зеленчуци, сирене, кашкавал, салам и яйце.
По традиция гювечетата и сиренето по шопски, което е своеобразно безмесно гювече, се готвят бавно и под капак, за да се превърнат в едно наистина вкусно и изпъстрено с цветове и аромати българско ястие. Какво правят обаче онези домакини, които нямат време да чакат храната да се пече между 40 минути и час? За тях влогърката Милена дава една опростена идея за гювечета, които се приготвят за 15-тина минути и се изпичат за още толкова. А понеже стават много вкусни, се очаква за още четвърт час и да бъдат изядени. Ето как се правят:
Първо си нарязваме продуктите както следва - зелената и лютата чушка на ситни кубчета, доматите на кръгчета, колбаса на кръгчета или ленти, сиренето на плочки, а кашкавала на тънки и широки правоъгълници. След това стриктно редим в земните гювечета, на чието дъно сме сипали по 1 с.л. зехтин. Първо шайби домати, след това плочки сирене, после ленти колбас, отгоре кашкавал и пак доматени кръгчета. Върху тях поръсваме чушките, чукваме по едно яйце, по желание пукаме жълтъка му, за да се разтече и отгоре слагаме листенца магданоз.
Нетрадиционно за гювеч, ястието се пече в предварително загрята фурна и без капак, но пък става готово много бързо. Докато подредите трапезата и начупите хляба, с който ще го хапвате, идва и момента на сервирането и папкането. Внимавайте да не опарите лакомите си езичета.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ