Гювечета със сирене, гъби и домати
Безмесни летни гювечета с гъби, доматен сос и бяло сирене.
Тези гювечета са страхотно топло предястие, която може да отвори апетита за едно качествено основно. Също така вършат работа и за обяд или по-лека вечеря в топлите дни, особено ако се поднесат с филийки препечен хляб, както си ги хапваме вкъщи. Ако ги приготвям за ордьовър, ги правя в купичките за суфле или брюле и от даденото количество продукти се получават 4 порции. Ако пък ще ги ползваме за наяждане, ги готвя в земните гювечета, завещани от баба. Тогава стават две основни порции от същото количество материал.
Необходими продукти:
- 12 дребни печурки
- 300 г бяло сирене
- 100 г кашкавал
- 8 домата
- 2-4 люти чушлета
- 4 с.л. доматен концентрат
- зехтин за намазняване на съда
- сол и пипер на вкус
- чубрица на вкус
- сминдух по желание
- босилек по желание
- зелени листенца и препечен хляб за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Сложете гъбите да се сварят като ги почистите предварително и разделите пънчетата от шапчиците. Затиснете ги с обърната чиния в тенджерата, за да не изплуват. Варете 10 минути след кипването.
2. Намазнете купички за брюле или гювечета със зехтин и ръснете подправки. Аз предпочитам сминдух и чубрица, които карат ястието да заухае на българска манджичка. Можете да добавите босилек за модерна нотка. Ако имате пресен, сложете по листенце чак след изпичането.
3. Доматите рендосайте и отцедете течноста. Смесете със сол, пипер, чубрица и сминдух и разбъркайте. Ако сиренето не е изкиснато, не добавяйте сол, защото ястието ще стане прекалено солено.
4. Натрошете на едро сиренето в доматите.
5. Сварените гъби нарежете на средни парчета и добавете в доматената смес. Разбъркайте и пресипете сместа в гювечетата. Боднете по 1-2 люти чушлета, ако сте любители на пикантната храна. Аз ги слагам цели, защото изглеждат много красиво.
6. Отгоре заравнете съответно с по 1 или 2 с.л. доматен концентрат. За финал можете да ръснете още подправки.
7. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако използвате малки съдинки – гответе 15 минути. Ако използвате големи гювечета, захлупете с капака и гответе 30 минути, след това махнете капака и запечете още 10 минути.
8. Рендосайте кашкавала и щом извадите гювечета, веднага поръсете с него, за да се разтопи от топлината. Поднесете с украса от зелени листенца. Открих, че лист левурда страхотно покрива купичките ми за брюле. Лист босилек и резен домат също е красива украса. Ако сте гладни, сервирайте си и любимия хляб – има апетитно сосче за топкане, а и лютичкото изисква насъщен за погасяване на огъня.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ