Виетнамски свински пържоли с ориз
Свинско по виетнамски с паста от скариди.
Необходими продукти:
- около 500 г свинско месо (за две порции)
За маринатата:
- соев сос (Кикоман)
- мед
- сусамово олио
- настърган джинджифил
- настърган чесън
- тайландски (или друг) сладък чили сос
- млян черен пипер
- нуок мам (виетнамски рибен сос)
*за да направите домашен нуок мам, смесете заедно 1 чаша вода + ½ чаша лимонов сок и ½ чаша рибен сос + ½ чаша бяла захар, докато захарта се разтвори напълно. Добавете малко нарязан чесън, нарязани чили чушлета или счукан червен пипер и резенчета моркови; получава се чудесен сос за топене/за добавка към пържена или печена морска храна или месо.
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте месото за една нощ или за минимум 2 часа
2. Загрейте фурната на 200 градуса.
3. Сложете пържолите на незалепваща хартия за печене.
4. Сложете във фурната и печете за 25 минути на едната страна, докато отвън станат червено-златисти. Обърнете ги обратно и печете от другата страна, отново докато станат червено-златисти.
5. Оставете месото да престои няколко минути, докато соковете му се преразпределят.
6. Задушете лука и чесъна в зехтин, докато чесънът покафенее, а лукът стане прозрачен.
7. Добавете багунга и оставете да се пържат заедно в тигана за няколко минути. Добавете сварения кафяв ориз. Овкусете със пипер и соев сос. Объркайте всичко добре и охладете за около 10 минути. Прибавете малко чили или смлян червен пипер, за да стане леко люто.
8. Хващам се на бас, че това ястие щеше да е още по-вкусно, ако само имахме малко свежо зелено манго. Би било идеално с пресни домати отстрани.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ