Бял боб с бекон, мащерка и розмарин
Нискокалорична супа с месце и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 6 резена бекон, нарязан на кубчета
- 2 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук, нарязан ситно
- 1 голям морков, настърган
- 2 стръка целина, накълцана ситно
- 4 скилидки чесън, пресован
- 1 дафинов лист
- 2 ч. л. мащерка, нарязана ситно (най-добре прясна; ако е сушена, ползвайте по-малко количество)
- 2 ч. л. розмарин, нарязан ситно (най-добре пресен; ако е сушен, ползвайте по-малко количество)
- 2 консерви от по 400 гр. боб, изплакнат и отцеден
- 8-10 ч. ч. бульон (зеленчуков или месен)
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера запържете бекона на средно силен котлон докато стане хрупав и го извадете в чиния върху салфетка, за да се отцеди мазнината.
2. В същата мазнина прибавете лука, морковите и целината. Запържете ги отново на средно силен котлон докато омекнат (около 8 минути) и след това добавете дафиновия лист, мащерката и розмарина.
3. Оставете на котлона още няколко минути и след това добавете отцедения боб и бульона.
4. Оставете ястието да ври на слаб до средно силен огън около 20-30 минути.
5. Извадете дафиновия лист, прибавете сол и пипер.
6. За да сгъстите супата можете да я пасирате леко или да извадите част от боба и да го пасирате в отделна купа и да го върнете обратно. Когато сервирате, добавете отгоре бекона. Супата е превъзходна с хрупкав хляб, а освен това е и доста нискокалорична!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ