Бюрек по сръбски
Маслен бюрек с телешко и лук.
Необходими продукти:
- 1 с.л. зехтин
- 1 средна глава жълт лук, обелен и нарязан
- 450 г телешка кайма
- 1 ч.л. бахар
- 2 ч.л. червен пипер
- сол и прясно смлян черен пипер
- 1 пакет готови кори за баница
- ¾ ч.ч. масло, разтопено
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете голям тиган и прибавете олиото.
2. Сотирайте лука до омекване и сложете каймата, подправките и сол и пипер на вкус.
3. Гответе до разпадане на месото, но не оставяйте да изсъхне прекалено. Охладете напълно.
4. Постелете 1 лист от готовите кори и намажете с масло.
5. Разпределете пълна ⅓ ч от месната смес по дължината на целия лист кора, като оставите по 5 см от двата края празни.
6. Прегънете долния край на кората върху плънката и навийте на руло. Срежете рулото на две и след това нарежете еднакви колелца от двете половинки.
7. Сложете в незалепваща тавичка за печене, като притиснете хубаво към ръбчетата на съда, за да не се развие рулото. Намажете с още масло. Повторете същото до изчерпване на останалата плънка.
8. Печете в предварително загрята фурна на 190°С за 15 - 20 мин. или до златисто.
9. Докато работите с единия лист кори оставете останалите покрити с найлоново фолио, за да не изсъхнат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ