Бързи пълнени картофи на микровълнова
Печени картофи с плънка от кашкавал и колбас на микровълнова фурна.
Необходими продукти:
- 500 г едри пресни картофи (може и стари, но да не бъдат с прекалено дебела ципа)
- зехтин (около 2 с.л.)
- сол и черен пипер - по около 2/3 ч.л.
- няколко щипки (колкото е броят на картофите) универсална подправка на прах
- 10-20 г масло
Плънка вариант 1:
- 100 г шунка
- 25-30 г кашкавал или друго твърдо жълто сирене - ементал, гауда, моцарела за пици, чедър
- 1-2 кисели краставички или 1 с.л. каперси или няколко гъби от консерва; можете да пропуснете, ако нямате
- 1 с.л. с връх майонеза
Плънка вариант 2:
- 100 г рулца от раци
- 25 г жълто сирене
- 1 с.л. майонеза
Плънка вариант 3:
- 100 г бяло саламурено сирене
- 25 г жълто сирене
- 1 с.л. майонеза
Начин на приготвяне:
1. Картофите измийте добре и надупечете с вилица. Полейте всеки със зехтин и обтрийте със сол, пипер и универсална подправка.
2. Подредете в подходящ съд и пуснете в микровълновата фурна на средна степен за 10-12 минути (колкото по-големи са, толкова повече време за готвене трябва)
3. Изберете си една, две или и трите от предложените плънки. Съответно, ако се спрете на една от тях, утроете количествата.
4. Плънките се смесват по отделно, като сиренето се натрошава, кашкавалът се рендосва на ситно ренде, а шунката/рулцата от раци се наситняват, както и краставички, гъби или каперси, ако желаете. На финала получената смес се разбърква с майонеза на нееднороден крем.
5. Изпечените картофи извадете, изчакайте минута-две, за да не опарят и разцепете с нож отгоре, за да се отворят на пеперуда.
6. Сложете по парченце масло във всеки картоф и посолете още малко. Намачкайте вътрешността леко с вилица, за да се отвори място за плънката.
7. Разпределете плънката в картофите. Дори и да се подава и да стърчи - няма проблем. По желание можете да сервирате веднага или да върнете в микровълновата за още 1-1:30 минути.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ