Бързи буркани от зеле и моркови
Кисело зеле в буркани.
Ако ви се дояде кисело зеле извън сезон, ето как можете да си направите апетитна туршия от кисело зеле само за 3 дни. Този тип салати са много полезни, защото при "вкисването" се насищат с пробиотични култури. Можете да опитате и с други зеленчуци.
Необходими продукти:
- 4 кг зеле
- 500 г моркови
- 1/2 ч.ч. захар
За саламурата:
- 1 л вода
- 1,5 с.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Наситнете зелето, а морковите рендосайте на едро ренде.
2. Пресипете зелето и морковите в тава, залейте със захарта и настискайте с ръце. Оставете за 30-тина минути да си пусне водата.
3. Готовото зеле разпределете в буркани, като хубаво изстискате с ръце отделящата се течност. Оставете място отгоре или натиснете с камък.
4. Кипнете водата, разтворете в нея солта и залейте бурканите докато е вряла. Не бива да се подават зеленчуци над саламурата.
5. Оставете бурканите в чинии, защото след ден-два ще започне ферментацията, при която част от сока ще се излее навън. Можете да покриете гърлата с марля или да ги захлупите наполовина с капачките.
6. Съхранявайте така 3 дни на температура около 20 градуса. След това опитайте туршията. Ако ви се струва достатъчно кисела, затворете с капачките и приберете в хладилника. Ако пък искате да е по-киселка - дръжте още ден и опитайте пак. Окиселяването може да продължи до 7 дни спрямо вкуса ви. В хладилник салатат издържа около месец ако е добре затворена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ