Български плетен козунак с лимонова кора
Домашен козунак на конци с лимонова кора и масло.
Традиционен козунак меси Иван Звездев в канла си Кухнята на Звездев, за да даде празнично предизвикателство на домакините, които искат да направят свой собствен Великденски хляб. За да стане на конци и да е пухкав, козунакът изисква специални трикове за направата си, а какви са те, показва обстойно Звездев във видеото си.
Темпериране на яйцата, стопляне на млякото, направа на маяно тесто, за да се гарантира доброто втасване, топла стая - всичко това са малка част от хитринките, които ще ви гарантират успех в месенето. Времето за втасване също е от значение, а енергията в кухнята не бива да се пести, особено докато тестото се замесва и премесва. Защото всяко следващо движение вкарва въздух в козунака, който при печене се превръща в ефирни влакна.
Как се пече козунак - Звездев разказва и това, за да сте сигурни, че трудът ви по направата и вложените продукти в сладкия хляб няма да останат напразни. Гледайте видеото по-горе и можете стъпка по стъпка да направите свой изкусителен домашен козунак, който да не се различава по вид от купените варианти. А по съставки и вкус ще бъде дори още по-качествен. Точните количества на продуктите ще откриете в края на клипа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ