Българска яхния от пилешки бутчета
Народна манджа с пилешко, лук, моркови и чушки в гъст сос.
Пилешка яхния - ястие, което българите са готвили на празници в миналото, а днес е делнично семейно основно за хората с традиционни кулинарни вкусове. Яхнията на баба с пилешки бутчета, лук, моркови и чушки се възражда в канала на Миро Готвене за начинаещи, където млядият кулинар припомня преславската традиция от миналото.
Бутчетата се делят на горна и долна част, лукът се реже на полумесеци, а чушките и морковите - на малки кубчета. Следва да си вземете големия тиган, да сипете олио и да запечатате бутчетата в мазнината. Прво се слагат с кожата надолу, а след няколко минути се обръщат. На тяхно място влиза лука, посолява се и се готви 5-6 минути, а после се добавят морковите и чушките. След няколко минути се овкусява с червен пипер, поръсва се с брашно и се добавя сол, черен пипер и сух джоджен. Сипва се вряла вода (около 300-400 мл) и бутчетата се връщат обратно в ястието. Похлупва се с капак и се готви около 50 минути на слаб огън. На половината от готвенето можете да размешате и да обърнете месото.
А след това се сервира топло и по желание с мек хляб, който да напоите в апетитния сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ