Бутчета с червено вино, бекон и гъби
Задушени пилешки бутчета във винен сос с печурки, бекон, масло, лук и моркови.
Необходими продукти:
- 4 цели пилешки бутчета (или отделно си купете 4 горни и 4 долни бутчета)
- сол и черен пипер
- 400 г пресни печурки
- 3 с.л. олио
- 150 г бекон на ленти
- 40 г масло + 2 с.л. олио
- 1 голяма глава лук
- 1 голям морков
- 4 скилидки чесън
- 200 мл червено вино
- 1 ч.л. мащерка
- 1,5 ч.л. брашно + 40 г масло
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Ако пилешките бутчета са цели, разделете на долна и горна част. Обтрийте със сол и пипер.
2. Лука нарежете на кубчета, моркова - на полумесеци, гъбите - на кръгчета, а бекона на малки парченца.
3. Сгорещете 3 с.л. олио в тиган на силен огън и запържете гъбите докато хванат коричка.
4. Извадете ги в отделен съд и на тяхно място без да намалявате огъня сложете бутчетата. Първо с кожата надолу. След 5 минути обърнете и гответе още 5 минути.
5. Извадете бутчетата при гъбите и намалете огъня. Добавете бекона и след 5 минути го прехвърлете при останалите продукти.
6. Добавете 2 с.л. олио и разтопете в тях маслото. Изсипете лука, гответе 3 минути, добавете морковите и гответе още 5 минути. Пресирайте отогре чесъна и овкусете със сол и пипер.
7. След още 2 минути разбъркване залейте с виното и добавете мащерката. Оставете да закъкри и вкарайте гъбите, бекона и бутчетата във винения сос. Сложете капак и оставете да се готви малко под средна степен за 25 минути.
8. През това време разбъркайте 1,5 с.л. брашно с 40 г меко масло. Когато изтекат 25 минути добавете крема на парчета в ястието и бъркайте докато се получи сос. След това оставете да се готви без капак 5-6 минути.
9. Поръсете с листенца пресен магданоз и сервирайте. По желание можете първо да разпределите в идивидуални порции и след това да поръсите магданоза. Поднесете топло, може и с гарнитура от намачкани варени картофи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ