Бурма баклава с розова вода и шамфъстък
Домашни баклавички с розов сироп и плънка от шамфъстък.
Апетитна домашна баклава с масло - вкусен ориенталски десерт, навлязъл и в родната кулинария, който се приготвя лесно, особено ако се използват готови кори за баница. Получава се сиропиран тестен сладкиш с ядки и неустоим аромат. Как се прави традиционната турска баклава Бурма с апетитните си хрупкави дипли, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.
Първо се разтапя масло, а шамфъстъкът се смила в чопър със захар. Взима се фина кора, намазва се с масло и в средата по дължина се поръсва от смлените ядки. Навива се с точилка на руло и се надипля. Как става това - гледайте във видеото по-горе. В края му ще откриете и точните продукти и грамажи. Навитите баклави се редят в намазана с масло тава и се мажат с разтопено масло и отгоре. Пъхват се в предварително загрята на 160 градуса фурна малко под средното ниво за 25-30 минути докато станат приятно златисти.
През това време се кипва вода със захар и се обогатява с ванилия и розова вода. Трябва бързо да се охлади, защото горещите изпечени баклави се режат на по-къси пурички и се заливат със студения сироп. Оставят се на спокойствие да се сиропират и чак след това се хапват - сочни, ароматни, сладки и хрупкави.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ