Бульон от печени зеленчуци
Бульон от печени зеленчуци за всякакви супи или месни сосове.
Необходими продукти:
- 1 цяла глава чесън
- 4 моркова, нарязани наедро
- 4 стръка целина, нарязани наедро
- 3 глави лук, нарязани наедро
- 1 зелена чушка, нарязана на четвъртини
- 1 домат, нарязан на четвъртини
- 1/3 ч. ч. зехтин
- сол и пипер на вкус
- 8 ч. ч. вода
- 1,3 см парче обелен джинджифил
- 1 1/2 ч. л. сушена мащерка
- 1 1/2 ч. л. сушен магданоз
- 2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 200ºС.
2. Отрежете горната част на главата чесън. Подредете чесъна, морковите, целината, главите лук, чушката и домата в голяма тавичка за печене на един слой. Поръсете със зехтин и овкусете със сол и пипер.
3. Печете зеленчуците в предварително загрята фурна, като ги въртите на всеки 20 мин., докато омекнат и покафенеят, около 1 час.
4. Сложете във вода мащерката, магданоза и дафиновия лист в голяма тенджера на средно силен огън. Изстискайте главата чесън в тенджерката и махнете останалото. Сложете морковите, целината, главите лук, чушката и домата в тенджерката. Оставете водата да кипне и намалете котлона до слаб. Оставете да къкри 1 1/2 часа; отцедете с марля и оставете да се охлади.
Замразете излишния бульон.
Съвет: Не изхвърляйте изпечените зеленчуци. Блендирайте ги с малко бульон, мляко и сок от лайм, за да се насладите на чудесно пюре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ