Брюкселско зеле с кашкавал и сметана
Брюкселско зеле на пара, запечено в сметана под кашкавалена коричка.
Необходими продукти:
- 300 г брюкселско зеле
- 1-2 моркова
- сол и пипер на вкус
- индийско орехче
- 1 с.л. олио
- 200 мл сметана
- 1 с.л. брашно
- 150 г кашкавал
- магданоз за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
1. Морковите измийте, обелете и нарежете на парченца. Брюкселските зелки измийте хубаво под течаща вода.
2. Сложете в тенджера пеперудата за готвене на пара, налейте вода без да я залива и разпределете морковите и зелето. Гответе 10 минути след кипване на водата. Ако сте по-модерни и разполагате с уред за готвене на пара - гответе с него отново за 10 минути.
3. През това време в касерола сгорещете олиото и запържете в него брашното докато хване златна коричка. Налейте сметаната, добавете сол, пипер (с бял е по-вкусно) и индийско орехче. Гответе няколко минути. Добавете половината от рендосания кашкавал.
4. Задушените зеленчуци изсипете в терин или друга неголяма тавичка. Залейте със соса и бутнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 8 минути.
5. Извадете, поръсете останалия кашкавал и върнете във фурната за още 3 минути.
6. След изваждане по желание поръсете с наситнен пресен магданоз за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ