Боб чорба с наденица
Как да приготвим българската класика в манджите.
Необходими продукти:
- 500 г зрял бял фасул
- наденица - около 300 г
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 1 средно голяма глава зрял лук
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. брашно
- 2 скилидки чесън
- 5-6 стръка пресен или щедра щипка сух джоджен
- 4 с.л. зехтин
- сол и черен пипер
- щипка чубрица
- 1 ч.л. сода
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба в дълбока тенджера, пълна с вода за 12-24 часа, след което изсипете водата.
2. Сипете нова вода в тенджерата и започнете да варите боба. Добавете и една ч.л. сода към водата. Не слагайте сол сега, защото зърната ще се разварят по-бавно. След като боба заври, изсипете водата в която е врял и го изплакнете. Сипвате отново вода и го варите на слаб огън до готовност. Пак не добавяйте сол.
3. Когато фасулът е готов, сипете в него нарязаният лук, червена чушка, морков, наденицата и двете скилидки чесън. Нарежете зеленчуците на дребно за да уврят по-бързо.
4. През това време в отделен тиган запържете за 3-4 минути зехтина с доматеното пюре и лъжицата брашно. Сипете 1-2 черпака от течността на боба в запърженото, разбъркайте и го върнете обратно в тенджерата. Варете още 5-10 минути.
5. След като изключите котлона, сложете щипката чубрица, солта и черния пипер и нарязания пресен или сух джоджен. Проверете дали манджата няма нужда от добавяне на още малко от някоя подправка.
Добър апетит!
Съвет: Опитайте рецептата с различни видове наденица, за да проверите с коя според вас става най-добре. Можете да използвате и пакетираните мини наденички, специално предназначени за бобена чорба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ