Бисквитена торта с шоколад и маскарпоне
Торта с бисквити, тиквено пюре и течен шоколад със сметана и маскарпоне.
Бон Апети
Излъчен на 27.10.2017
Бисквитените торти могат да бъдат освен лесен домашен сладкиш, и пищен десерт, в който да проличи майсторството на готвача. Сладкиш от втория вид показват Лора и Стоян, като правят царска бисквитена торта, взаимствана от идеята за сватбената торта на принц Уилям. Напоени в ароматно кафе бисквити се редуват с пюре от печена тиква, разтопен течен шоколад и крем със сметана и маскарпоне, за да се получи един неустоимо вкусен десерт роял.
Първо нарязваме тиквата на парчета, поръсваме със захар и пускаме да се пече във фурната. След това можем да си подготвим и ядките, като разтопим захар в тиган и добаим цели орехови ядки или нарязани на едри късчета. Можете да добавите лъжица течна сметана или ароматна подправка като канела. Но и без тях пак ще успеете да направите карамелизирани орехи. Щипка сол е задължителна за регулиране на вкуса. Ако имате едра сол - още по-добре. После орехите се вадят върху силиконов килим и се изчакват до охлаждане и стягане на карамела. Ето как се прави домашен орехов крокан.
Сметаната се разбива със захар на пяна, а после се смесва с маскарпоне и ванилия. Белият крем е готов. Изпечената тиква се пюрира - ето го и жълтият крем. Течният шоколад за черния пласт се разтапя на стайна температура. Приготвяме си и соса за напояване на бисквитите като смесваме студено еспресо с бренди и канела. А после просто редим сладкиша.
Ред напоени бисквити, ред сметанов крем, ред шоколад и ред тиквено пюре. Продължаваме така до изчерпване на количествата, като завършваме с белия крем. А при поднасяне просто поръсваме с карамелизирани орехи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ