Барбекю свинско с катофи и чедър
Печено свинско по американски - с чипс, барбекю сос и чедър.
Необходими продукти:
- 8 картофа
- 1 кг парче свинско месо (шол, врат, бонфиле, котлет)
- 3 с.л. зехтин
- сол и пипер на вкус
- 2 ч.ч. барбекю сос (качествен; общо около 400 мл)
- 1 глава червен лук
- връзка магданоз или няколко стръка пресен лук
- 150 г чедър или кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете (ако не са пресни) и нарежете на гредички за чипс (не прекалено тънки). Изсипете в тавичка, покапете със зехтин и овкусете със сол и пипер.
2. Оставете си място в тавата. Там сложете свинското месо, щедро обтрито със сол и пипер. След това го залейте с половината от барбекю соса. Пъхнете във фурната за 45 минути на 220 градуса.
3. Картофите от тавата извадете и заделете настрани, а мръвката върете да се доготви на 170 градуса за още 1:30-2 часа. Можете да покриете тавата с алуминиево фолио.
4. Готовото месо накъсайте на малки хапчици в купа и залейте с останалия барбекю сос. Разбъркайте.
5. В малка тавичка редете - половината чипс, половината месо, нарязан зелен и червен лук, магданоз и отгоре рендосано сирене. После повторете още веднъж, като си запазите по-голямото количество чедър за поръска на финала. Върху него сложете само листенца магданоз и резени пресен лук.
6. Запечете за 15 минути на 175 градуса и след това сервирайте. Ето типично американско ястие със свинско.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ