Баклава с моцарела и ядки
Подобие на кюнефе с моцарела и орехи.
Бон Апети
Излъчен на 16.02.2018
Сиропиран сладкиш с моцарела - това е странната интерпретация на баклава със сирене, която хрумва на Лора и Стоян. Има само едно условие - да изберете сирене с неутрален вкус и ниско съдържание на вода. Затова те се спират на моцарела за пици на палка. Но това е само добавка към една иначе обикновена баклава. Ако не искате да правите чак толкова странен десерт, можете да пропуснете сиренето и да сготвите рецептата без него. Така ще получите обикновена баклава с масло.
Орехите, заедно със захарта и канелата се смилат в блендер. Маслото се разтопява на водна баня, а сиренето се рендосва на едро ренде. Готови фини кори за баница се изрязват по формата на кръгла тава. Тавата се намаслява и започва реденето. Кора, намазва се с масло, поръсва се с орехова смес, захлупва се с втора кора. И така докато се изразходват половината кори. После се поръсва моцарела и се продължава с кора, масло, орехи. Завършва се с кора.
След това се нарязва на традиционните за сладкиша ромбове (но само най-горната кора), намазва се с масло и сладкишът се запича на фурна. После се охлажда хубаво, за да се сиропира с топлия сироп.
Той се приготвя като се кипва вода, в нея се разтваря захар и ванилова захар и се добавя лимонов сок. Добре е да изчакате сиропираната баклава да се напои хубаво за една нощ.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ