Аматьорска сьомга със сметана и кашкавал
Печена сьомга в сметанов сос с кашкавалена коричка.
Необходими продукти:
- 2 филета от сьомга (по около 150 г всяко)
- сол и пипер на вкус
- 2 дафинови листа
- 200-250 мл готварска сметана
- 150 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Филетата от сьомга почистете и подсушете с домакинска хартия.
2. Обтрийте със сол и пипер и поставете в малка тавичка едно до друго.
3. Сметаната изсипете встрани от филетата.
4. Боцнете в сметаната двата дафинови листа.
5. Рендосайте кашкавала и го поръсете върху ястието.
6. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 16-20 минути.
7. Извадете дафиновите листа и сервирайте рибата със соса. По желание поднесете поръсена с пресен копър и с резен лимон. Изберете подходящо вино за ястието.
Тази рецепта е лаическа, тъй като мнозина от знамените готвачи отричат техниката за готвене на сьомга в самия сос. Професионалистите препоръчват рибата да се пече отделно и след това да се поднася със соса. Но пък крайният резултат тук е толкова вкусен, а направата - така лесна, че поне в семейна среда няма смисъл да се спазват златни правила от модерната кулинария.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ