Агнешко в гювеч с кускус
Задушено агнешко в земен гювеч с гарнитура от кускус с лук.
Необходими продукти:
- 1,2-1,4 кг агнешко месо
- сол и пипер на вкус
- 150 мл червено вино
- 2 с.л масло
- 2 с.л. олио
- 3 глави лук
- 2 моркова
- 4 скилидки чесън
- 3 дафинови листа
- 100 мл вода
- 3 с.л. доматен концентрат (пюре, кетчуп)+ щипка захар
За гарнитурата:
- 350 г кускус
- 2 глави лук
- 1 морков
- сол и пипер
- къри на прах
- 25 г масло
- 2 с.л. олио
- зърна нар и пресен магданоз за украса по желание
Начин на приотвяне:
1. Нарежете агнешкото месо на хапки, обтрийте със сол и пипер и оставете настрана. Нарежете лука и моркова на полумесеци.
2. Сгорещете олиото в голям тиган и изсипете месото. Гответе докато се запечата на силен огън от всички страни. Добавете маслото и щом се разтопи, махнете месото от огъня.
3. В същия тиган добавете лука и гответе до прозрачност. Вкарайте морковите и чесъна и гответе докато морковите омекнат. Върнете месото, добавете доматения концентрат и щипка захар и гответе няколко минути. Прехвърлете съдържанието на тигана в гювеча. Залейте с виното, добавете дафиновите листа и около 100 мл вода. Захлупете капака и пуснете да се пече на 200 градуса за 2 часа. Можете да готвите и на 160 градуса за 6 часа.
4. Преценете си времето така че да ви бъде топъл кускуса при поднасяне. Сварете го с 3 минути по-малко от указанията на опаковката.
5. Докато кускуса се готви, наситнете лука и моркова за гарнитурата и запържете в олио. Отцедете кускуса от водата на варенето и изсипете в тигана. Добавете маслото, сол, пипер и къри на вкус. Гответе няколко минути при периодично разбъркване.
6. Сервирайте агнешкия гювеч с гарнирурата като се стремите и двете да са максимално топли. По желание при поднасяне поръсете със семена нар и наситнен пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ