Регистрация

Агнешко бирияни

Агнешко бирияни
Средно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 4602

Агнешко с ориз, подправени с гарам масала.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг бирияни ориз
  • 1500 г агнешко
  • 60 г пречистено краве масло
  • 250 мл  зеленчуково олио
  • 50 г  джинджифил, наситнен
  • 30 г чесън, наситнен
  • 250 г кафяв лук
  • 12 г  канела (шушулкa)

За гарам масалата:

  • 15 г черен кимион
  • 10 г карамфил
  • 5 г зелен кардамон на прах
  • 250 г извара
  • 25 г  паста от зелено чили
  • 20 г сирене кхоя
  • 15 мл сметана
  • 250 мл  мляко
  • 40 г кориандър
  • 40 г  мента
  • 10 г паста от зелено чили
  • 6 бр. зелено чили, разполовено
  • 25 мл сок от лайм
  • 20 г   обелка от сурова папая

За варения ориз:

  • 50 г  сол
  • 8 г  карамфил
  • 5 г зелен кардамон
  • 10 г черен кимион
  • 12 г канела (шушулка)
  • 20 г джинджифилово-чеснова паста

Начин на приготвяне:

1. Измийте и накиснете ориза във вода за един час.

2. Сложете солта, обелката от папая, наситнения джинджифил, наситнения чесън и гарам масалата в предварително нарязаното агнешко.

3. Смесете зелените подправки и мариновайте 2-3 часа.

4. Междувременно изпържете нарязания на филийки лук до златисто-кафяво и оставете да се охлади.

5. Смесете изварата, сока от лайм, пържения лук и олиото. Добавете към маринованото месо и заделете.

6. В тенджера с тежко дъно кипнете 3 литра вода със сол и гарам масала. Отцедете водата.

7. Добавете ориза в кипящата вода и сварете на силен огън, отцедете водата, сложете ориза при месото. Смесете сметаната и млякото със 100 мл от отцедената оризова вода. Излейте равномерно върху ориза и месото.

8. Злепете краищата на съда с алуминиево фолио и гответе на силен огън докато започне да излиза пара.

9. Гответе покрито и на много слаб огън около 30 мин., махнете от огъня и оставете покрито още 30 мин.

10. Смесете гхито с бириянито и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта