Агнешко бирияни
Агнешко с ориз, подправени с гарам масала.
Необходими продукти:
- 1 кг бирияни ориз
- 1500 г агнешко
- 60 г пречистено краве масло
- 250 мл зеленчуково олио
- 50 г джинджифил, наситнен
- 30 г чесън, наситнен
- 250 г кафяв лук
- 12 г канела (шушулкa)
За гарам масалата:
- 15 г черен кимион
- 10 г карамфил
- 5 г зелен кардамон на прах
- 250 г извара
- 25 г паста от зелено чили
- 20 г сирене кхоя
- 15 мл сметана
- 250 мл мляко
- 40 г кориандър
- 40 г мента
- 10 г паста от зелено чили
- 6 бр. зелено чили, разполовено
- 25 мл сок от лайм
- 20 г обелка от сурова папая
За варения ориз:
- 50 г сол
- 8 г карамфил
- 5 г зелен кардамон
- 10 г черен кимион
- 12 г канела (шушулка)
- 20 г джинджифилово-чеснова паста
Начин на приготвяне:
1. Измийте и накиснете ориза във вода за един час.
2. Сложете солта, обелката от папая, наситнения джинджифил, наситнения чесън и гарам масалата в предварително нарязаното агнешко.
3. Смесете зелените подправки и мариновайте 2-3 часа.
4. Междувременно изпържете нарязания на филийки лук до златисто-кафяво и оставете да се охлади.
5. Смесете изварата, сока от лайм, пържения лук и олиото. Добавете към маринованото месо и заделете.
6. В тенджера с тежко дъно кипнете 3 литра вода със сол и гарам масала. Отцедете водата.
7. Добавете ориза в кипящата вода и сварете на силен огън, отцедете водата, сложете ориза при месото. Смесете сметаната и млякото със 100 мл от отцедената оризова вода. Излейте равномерно върху ориза и месото.
8. Злепете краищата на съда с алуминиево фолио и гответе на силен огън докато започне да излиза пара.
9. Гответе покрито и на много слаб огън около 30 мин., махнете от огъня и оставете покрито още 30 мин.
10. Смесете гхито с бириянито и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ