Погача цвете за празници
Маслена вита питка на цветлета по българска бабина рецепта.
Необходими продукти:
- ½ прясно мляко
- 3 яйца
- 1 пакетче суха мая или 1 кубче прясна
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 1 щипка сода бикарбонат
- 100 грама масло
- брашно, колкото поеме /около 1 кг/
Начин на приготвяне:
Затопляме млякото, в което се размива маята, добавяме захарта, содата и 2 лъжици брашно, за да получим кашичка. Това оставяме за 5 минути да шупне. В съда, в който ще забъркаме тестото, изсипваме пресятото брашно, объркано със солта. Правим кладенче, в което изсипваме кашичката от маята, две от яйцата и белтъка на третото – жълтъка се оставя за намазване накрая. Омесваме средно меко тесто, което оставяме на топло да втасва.
Разделя се на 5 части, 4 от които се разточват с диаметъра на тавата, намазват се с разтопеното масло и се налагат една върху друга две по две. Първите две се слагат в предварително намазнената тава, нарязват се от вътре на вън на триъгълници, но не до края на кората и се обръщат към вътрешността на съда. Същото се прави и с другите две кори, но те се слагат в останалото празно място на тавата. Нарязват се и се обръщат върху първите кори – асиметрично. В средата поставяме 5-тата кора, така че да запълним центъра на тавичката. Оставя се да втаса отново, намазва се с жълтъка, разбъркан с малко разтопено масло. Поръсваме с макови семена, или микс от семена /продават се в магазините/ и печем на 180 градуса до готовност.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ