Агнешки бут на бавен огън
Агнешки бут на фурна с винен сос, чесън и масло.
Необходими продукти:
- 1-2 агнешки бутчета (общо около 2,5 кг с костта)
- сол, червен и черен пипер
- 6 скилидки чесън
- пресен джоджен
- 125 г (една малка бучка) масло
- 100 мл вино
- 200 мл вода или бульон
Начин на приготвяне:
1. Маслото оставете да се размекне на стайна температура. Бутчетата също трябва да се отпуснат извън хладилника.
2. На дъното на тава налейте виното и водата. Сложете пресни подправки - джоджен, мента, риган, мащерка, розмаин или друго по избор - изберете един вариант.
3. Намачкайте чесъна и наситнете листенца пресен джоджен. Разбъркайте с маслото.
4. Обтрийте добре бута със сол и пипер и отгоре намажете с маслената паста. Ако има кожа - бутнете и под нея, за да се овкуси месото много добре.
5. Поставете камъни или пръчки в тавата, за да не плува месото в соса. Може леко да се допира в него от долната си страна.
6. Покрийте тавата с фолио и бутнете в предварително загрята на 220 градуса фурна. Намалете огъня на 160 и печете 3 часа. След това разгърнете фолиото и допечете на 180 градуса за още 20-тина минути.
7. Сервирайте месото с апетитния сос от готвенето за заливка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ